Winkelwagen 0 0.00
Winkelwagen 0 0.00
Recepten Verzorging

Zelf groene thee maken

Thee in glas bewerkt voor website

Zelf groene thee maken

Pluk thee van je eigen theeplant!

Een lekker kopje thuis gekweekte thee!

Een kopje thee is gezond en is ook heerlijk om even te ontspannen. Maak thee met je eigen theeplant. Wist je dat zowel witte, groene, zwarte en oolong- thee allemaal afkomstig zijn van dezelfde plant, maar zich onderscheiden door hun eigen, unieke vervaardiging. Met de theeplant kweek je met wat liefde & aandacht jouw eigen thee.

Naast veel liefde en aandacht, is het vooral het proces van oxidatie en fermentatie wat de thee z’n specifieke smaak geeft. Groene thee wordt niet blootgesteld aan zuurstof, zwarte thee juist wel.

Zelf groene thee maken

Nodig voor 1 kop groene thee:

15 gram/ een hand met theeplanttoppen
rooster
wok
theedoek
oven
Tip: voeg kruiden uit eigen tuin toe zoals rozenblaadjes, brandnetel, bramenblad en munt. Afhankelijk van de smaak en het kruid, kun je een verhouding van 50% thee en 50% kruiden aanhouden.”

OOGSTEN
Voor echte thee gebruik je alleen de jonge blaadjes. Pluk daarom de bovenste twee blaadjes en de knop van je theeplant. Voor een kop thee heb je ongeveer 15 gram nodig, dat staat gelijk aan een volle hand met toppen van de plant.

VERFLENSEN
Leg de bladeren op een rooster en laat ze ongeveer 4 uur op kamertemperatuur drogen. De bladeren worden zo zacht en slap. Wanneer je een blad kunt dubbelvouwen zonder dat ‘ie knakt, kun je hem verder gaan verwerken.

KILLING THE GREENS
Pak een wok, doe daar de bladeren in en zet deze op hoog vuur. Door de bladeren te verhitten stop je namelijk het oxidatieproces. Pak de bladeren bij elkaar met een theedoek, zodat de stoom en warmte er goed doorheen gaat. Laat ze weer in de pan vallen en herhaal dit steeds. Net als wanneer je spinazie verhit, slinken ook je theebladeren. Als het goed is gaan ze ook steeds lekkerder geuren. Doe dit ongeveer 5 minuten, totdat ze zacht zijn.

ROLLEN
Zet het vuur uit en begin direct met het maken van ballen van de bladeren. Dit doe je door ze te kneden en te rollen tussen je handpalmen. Haal de ballen weer uit elkaar, laat deze in de wok vallen en herhaal deze stappen gedurende 45 minuten. Je zult zien: door het rollen krijg je, letterlijk, steeds groenere vingers! Dit komt omdat er olie (en dus smaak) vrijkomt. Het moment dat de bladeren aan je handpalmen blijven plakken, ben je klaar.

DROGEN
Verhit de bladeren 4 uur in een oven op 50 graden. Kijk dan of de bladeren donker en hard zijn, zodat ze breken wanneer je erin knijpt. Is dit nog niet het geval, laat ze dan nog even staan. Je kunt de bladeren ook een dag op kamertemperatuur laten drogen. Je hebt nu door het verwerken en het vochtverlies ongeveer 3 gram thee over om je kopje thee mee te zetten.

ZET JE EIGEN THEE
Zet een kop met vers theewater (met een temperatuur van 80 graden) en vul je theezeef met de groene theeblaadjes. Je kunt hier eventueel nog munt, gember of andere kruiden naar eigen smaak bijvoegen. Santhee, je hebt je eigen theemelange!

Print Friendly, PDF & Email

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelmand
Je winkelmand is nog leeg

Tooday it's time to treat yourself