Winkelwagen 0 0.00
Winkelwagen 0 0.00
Recepten Verzorging

Zelf zwarte thee maken

Thee in glas bewerkt voor website2

Zelf zwarte thee maken

Pluk thee van je eigen theeplant!

Een lekker kopje thuis gekweekte thee!

Een kopje thee is gezond en is ook heerlijk om even te ontspannen. Maak thee met je eigen theeplant. Wist je dat zowel witte, groene, zwarte en oolong- thee allemaal afkomstig zijn van dezelfde plant, maar zich onderscheiden door hun eigen, unieke vervaardiging. Met de theeplant kweek je met wat liefde & aandacht jouw eigen thee.

Naast veel liefde en aandacht, is het vooral het proces van oxidatie en fermentatie wat de thee z’n specifieke smaak geeft. Groene thee wordt niet blootgesteld aan zuurstof, zwarte thee juist wel.

Hieronder leggen we je uit hoe je zwarte thee zelf thuis kunt maken.

Zelf zwarte thee maken

Nodig voor 1 kop zwarte thee:

15 gram/ een hand met theeplanttoppen
rooster
wok
theedoek
oven
Tip: voeg kaneel of kruiden uit eigen tuin toe. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gedroogde lavendel of hibiscus, maar ook gedroogde sinaasappelschillen of citroenschillen zijn hier heerlijk bij. Afhankelijk van hoe sterk je de smaak wil hebben, kun je een verhouding van 50% thee en 50% kruiden aanhouden. Let op: hibiscus is erg sterk van smaak, dan zou je een verhouding van 80% thee en 20% hibiscus aan kunnen houden.

OOGSTEN
Voor echte thee gebruik je alleen de jonge blaadjes. Pluk daarom de bovenste 2 blaadjes en de knop van je theeplant. Voor een kop thee heb je ongeveer 15 gram nodig, dat staat gelijk aan een volle hand met toppen van de plant.

VERFLENSEN
Leg de bladeren op een rooster en laat ze ongeveer 4 uur op kamertemperatuur drogen. De bladeren worden zo zacht en slap. Wanneer je een blad kunt dubbelvouwen zonder dat ‘ie knakt, kun je hem verder gaan verwerken.

ROLLEN
Start met het maken van ballen van de bladeren. Dit doe je door ze te kneden en te rollen tussen je handpalmen. Haal de ballen weer uit elkaar, laat deze vallen en herhaal deze stappen gedurende 5 minuten.

OXIDEREN
Doe de gerolde bladeren in een plastic boterhamzakje en maak deze dicht. Je zult zien dat de bladeren dat na verloop van tijd gaan verkleuren. Nu is het wachten tot alle bladeren volledig rood-bruin kleuren (dit kan tussen 5 en 10 uur duren).

DROGEN
Op het moment dat alle bladeren volledig rood-bruin gekleurd zijn, is het tijd om de bladeren te gaan drogen. Dit kun je in de oven doen op 50 graden en duurt ongeveer 4 uur. Kijk dan of de bladeren donker en hard zijn. Als ze breken wanneer je erin knijpt dat is je thee gedroogd en klaar om gedronken te worden. Je kunt de bladeren ook een dag op kamertemperatuur laten drogen. Je hebt nu door het verwerken en het vochtverlies ongeveer 3 gram thee over om je kopje thee mee te zetten.

ZET JE EIGEN THEE
Zet een kop met vers theewater (met een temperatuur van 95-100 graden) en vul je theezeef met de zwarte theeblaadjes. Je kunt hier eventueel nog andere ingrediënten bijvoegen en santhee; je hebt je eigen theemelange!

Print Friendly, PDF & Email

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelmand
Je winkelmand is nog leeg

Tooday it's time to treat yourself